Share it

Wednesday, March 23, 2011

FOLIO GEOGRAFI TINGKATAN 3 TAJUK:PENCEMARAN ALAM SEKITAR


       PENGHARGAAN

Saya ingin mengucapkan ribuan Terima Kasih kepada Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Dato Wan Ahmad Rasdi Tuan Haji Hamzah B. Yusof. Kerana memberi kepecayaan sepenuhnya kepada saya dan rakan-rakan saya membuat kajian geografi ini.Terima kasih juga, saya tujukan kepada Guru geografi Tingkatan 3 Bersih En Syed Nasran Syamil Bin Syed Din yang sentiasa memberikan tunjuk ajar dan bimbingan kepada saya dalam membuat kerja kursus dari awal hinggalah siap sepenuhnya.

Ucapan Terima kasih juga diberikan kepada ibu dan bapa saya yang telah memberikan banyak dorongan dan nasihat kepada saya bagi menyiapkan Kerja Kursus Geografi ini. Jasa mereka tidak dapat saya lupakan.

Tidak lupa juga kepada rakan sekelas kerana sudi menolong saya bagi melengkapkan kerja kursus ini dengan sempurna terutamanya rakan sekumpulan dengan saya iaitu____________________________ , ___________________________ ,
________________________ dan ________________________________.

Akhir sekali ucapan terima kasih kepada responden-responden yang telah sudi meluangkan masa bagi menemu bual dan menjawab beberapa soalan berkenaan dengan tajuk ini


   PENDAHULUAN   


Bagi memenuhi keperluan Penilaian Menegah Rendah 2011, pelajar-pelajar Tingkatan 3 diwajibkan menlaksanakan Kerja Kursus geografi di sekolah. Saya dan rakan-rakan saya telah memilih tajuk Pencemaran Alam Sekitar Di Trong, Perak
Kami memilih pencemaran alam sekitar di kawasan Trong kerana lokasi ini merupakan tempat tinggal saya. Di taman ini terdapat banyak kawasan petempatan yang yang begitu padat dan kawasan perniagaan yang pesat membangun. Selain itu juga terdapat jalan raya yang sentiasa sibuk yang menjadi laluan utama untuk ke Beruas ke taiping yang tidak jauh untuk laluan ke Lumut
Untuk melengkapkan lagi kajian ini, kami telah menjalankannya selepas waktu persekolahan.Masa yang diperuntukkan untuk menjalankan kerja khusus ini ialah dari bulan Februari hingga bulan Jun.Setiap pelajar perlu menulis laporan ini secara individu berdasarkan maklumat yang dikumpulkan secara berkumpulan





     OBJEKTIF KAJIAN


Antara objektif-objektif kajian yang saya jalankan ialah:-
1) Mendefinisikan konsep pencemaran alam sekitar di Trong,
  Perak
2) Mengenalpasti jenis-jenis pencemaran alam sekitar di Trong,
  Perak
3) Menyatakan punca-punca pencemaran alam sekitar di Trong,
  Perak
4) Mengkaji kesan-kesan pencemaran alam sekitar di Trong,
  Perak
5) Mencadangkan langkah-langkah untuk mengurangkan kesan pencemaran alam sekitar di Trong Perak
6) Menerapkan nilai atau unsur patriotisme dalam dapatan kajian.



      KAWASAN KAJIAN


Kawasan kajian yang telah kami pilih dalam melengkapkan lagi kajian ini ialah di Trong, perak iaitu kira-kira 35km di selatan Bandar Taiping Perak. Trong  merupakan sebuah kawasan Pekan kecil yang berhampirah rumah saya.
Sejarah awal kawasan ini merupakan kawasan pembukaan oleh penjajah ingeris pada tahun 1880-an kawasan ini telah dibangunkan dengan serderhana sebagai sebuah kawasan petempatan luar bandar. Kawasan ini mempunyai bentuk muka bumi yang berbukit dan berpaya serta bersaliran baik.
Kawasan Trong terletak di parlimen Bukit Gantang dan diselenggarakan oleh pihak Majlis Perbadanan taiping. Kawasan trong ini berdekatan dengan termelok,sungai limau dan pertempatan yang lain lagi. Di Trong, pihak pembandaran telah mempertingkatkan sistem pengangkutan yang moden. Bagi penduduk di Trong ini yang ingin pergi ke Taiping hanya perlu membayar sebanyak lebih kurang RM10.00 jika menaiki teksi. Manakala bagi yang menaiki bas pula, penduduk perlu membayar RM2.50sahaja dengan mengambil masa lebih kurang 40 minit.




   KAEDAH KAJIAN


Bagi mendapatkan maklumat dengan lebih lanjut, kami telah menggunakan beberapa kaedah iaitu:-
1) Kaedah pemerhatian
-Kami telah melakukan kaedah pemerhatian di kawasan-kawasan perniagaan di Trong dengan melihat sistem perparitan serta system pembuangan sampah. Kami juga mengambil gambar untuk membuktikan kaedah ini digunapakai
2) Kaedah soal selidik -kami juga telah memberikan kertas soal selidik kepada beberapa orang responden yang terdiri daripada penduduk sekitar Trong ini. Soalan yang kami berikan adalah berdasarkan tajuk yang diberi. Sila rujuk soalan soal selidik yang disediakan.
Atau ( pilih sama ada kaedah soal selidik atau Temu bual )
2) Kaedah Temu bual - kami telah menemubual beberapa orang responden yang terdiri daripada penduduk Trong ini ..Soalan yang kami ajukan adalah berkisar tentang pencemaran alam sekitar. Sila rujuk soalan temu bual yang disertakan.
3) Kaedah rujukan -Untuk melengkapkan lagi laporan kami ini, kami juga telah membuat beberapa rujukan di Perpustakaan SMK DATO WAN AHMAD RASDI. Kami juga merujuk kepada risalah-risalah yang telah diperoleh daripada pihak penbandaran Taiping




     "SEBELUM ANDA COPY ATAU PASTE SILA MINTA IZIN KEPADA PEMILIK BLOG INI"






45 comments:

  1. sye copy boley kea..?
    kbetuln sye buat kat taiping gak....
    boley ek...?

    ReplyDelete
  2. minx izin copy bley x??may الله bless u...straight A..:)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum.sy mintk izin nk copy erk..untk adik sy...hehehe

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum.. saya nak minta izin untuk meng"COPY" boleh tak? terima kasih... jazakallahukhayron..:)(:

    ReplyDelete
  6. saie nk mnx copy bole x ? sbb saie buat kajian yg same .. terima kasih .. = ))

    ReplyDelete
  7. saya mintak izin copy ehh , coz dah kesuntukan masa nie . nie last minute baru nak buad .

    ReplyDelete
  8. punca xdew ke ?? huaargh .. esk kne antar da .. T_T

    ReplyDelete
  9. mintak izin nak copy..mintak halal...:D

    ReplyDelete
  10. saya mintak izin copy ehh , coz dah kesuntukan masa nie

    ReplyDelete
  11. tu la buat last minit sangat.Allah tak suka orang yang menipu jadi lebih baik korang buat sendiri baru dapat keberkatan dari Allah.Pesan ini ikhlas dari saya.semoga berjaya.

    ReplyDelete
  12. sye copy . hihi tpi takde la 100% sebab lokasi nye lain :)

    ReplyDelete
  13. sye nk cpy erk cOz dh sntuk dh ni .......^_^

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. As-saLam~sy minx tgok yerp folio nie~utk rujukan jerpp!!bkn 100% ...hrap haLaL~;)

    ReplyDelete
  16. Saya nak buat rujukan jer.. Boleh eh...

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum! Saya nak copy tau :)) Thanks!

    ReplyDelete
  18. ok ambil je kepada semua yang ingin mengambil bahan di blog sya ne

    ReplyDelete
  19. wei aku amik kerje ni ,TRIMAS!!!!!

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum..saya ingin copy...... :)

    ReplyDelete
  21. saye mintak izin ambil rujukan dari sini ye ?boleh ke pakcik ?

    ReplyDelete
  22. as-salam.saye mintak izin copy sikit -sikit ae.

    ReplyDelete
  23. salam,nak minte copy sikit2 bleh ???

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum, minta izin copy,boleh?

    ReplyDelete
  25. salam , saya nk mnx izin nk cpy n pste blh ?

    ReplyDelete
  26. As-salam . Nak mintak izin nak copy ni . Mohon halalkan . Tq . :)

    ReplyDelete
  27. Salam, mintak izin nk copy eh. thanks

    ReplyDelete
  28. Mintk izin nk copy beberapa perenggan blh x...please reply

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum...
    nak minta izin untuk copy maklumat ini...
    semoga ALLAH yang dapat membalas segala jasa baik kawan

    ReplyDelete
  30. minta izin buat rujukan di sini ya. mohon halalkan. thankyou!

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum. Saya nk mnta kbnaran utk ambil bbrapa ayat. Terima kasih. Minta halalkan semuanya. May Allah bless you and good luck in whatever u do!

    ReplyDelete
  32. assalamualaikum
    kepada pemilik blog nie, saya minta izin nak copy objektif kajian n kaedah kajian awak ye untuk dijadikan contoh bahan PT3
    saya harap awak x kesah n halalkan semuanya
    thanks alot, n good luck in your life

    ReplyDelete
  33. can i copy this ? terima kasih .. :) **harap boleh la kn .. sharing is caring . :)

    ReplyDelete
  34. Minta izin buat rujukan dan copy sikit ll ye . Harap halalkan . Terima kasih :))

    ReplyDelete